Integrált utastájékoztatási- és forgalomirányítási rendszer

Integrált utastájékoztatási- és forgalomirányítási rendszer

A „Miskolc és Felsőzsolca városok közösségi közlekedésének infrastrukturális” fejlesztése nevű és ÉMOP-5.1.2-09-2009-0007 számú projekt megvalósításával olyan utastájékoztató rendszer alakult ki Miskolcon, melynek köszönhetően valós idejű információk érhetők el a megállókban lévő LED-kijelzőkön.

A járművekbe szerelt fedélzeti eszközök folyamatos online kapcsolatban állnak a diszpécserközponttal, így információt közvetítünk a járművek valós tartózkodási helyéről, várható érkezési idejükről, az esetleges forgalmi eseményekről. A valós idejű információk nem csak a peroni vagy fedélzeti utastájékoztató rendszeren keresztül, hanem mobil eszközökkel és az interneten is elérhetők. A kiemelt helyszíneken kihelyezett infopultok pedig szintén a könnyebb tájékozódást segítik.

A fejlesztésnek köszönhetően bevezetésre került egy új, korszerű Forgalomirányítási rendszer, amely magában foglalja a menetrend-tervezést, szerkesztést, beosztáskészítést és vezénylést, valamint egy új diszpécseri rendszert, amely biztosítja a már említett megállóhelyi, fedélzeti, mobil és internetes utastájékoztatást is.

Az új utastájékozatási rendszernek köszönhetően az utasok webes felületen megtervezhetik utazásukat és tájékozódhatnak a járművek valós idejű érkezéséről, térképes utazástervező felületünk megtalálható az MVK Zrt. honlapján (www.mvkzrt.hu/valosidoben).

Az új utastájékozatási rendszernek köszönhetően az utasok mobilon tájékozódhatnak a járművek valós idejű érkezéséről, a mobiltelefonokon elérhető az SMS szolgáltatás segítségével (MVK SMS:+36303444329).

Az Android alapú telefonokon pedig saját, ingyenesen letölthető alkalmazás képes a menetrendi adatokon túl a járművek helyzetének valós idejű térképes szemléltetésére. (transIT menetrend: MVK Zrt.)

Az utastájékoztatóinfopultok Miskolc kiemelt csomópontjain segítik az utazni vágyókat. A tájékoztató berendezéseket a kiemelt státuszú villamos megállókban lehet megtalálni. Az MVK közlekedési térképeit, és menetrendi információit is meg tudja jeleníteni. Az infopultok kialakításánál a fejlesztők arra is gondot fordítottak, hogy a készülékek vandálbiztosak legyenek. 

Több mint 100 helyszínen, a kihelyezett LED-kijelzőkön a pontos idő mellett az érkező és induló járatok száma, útirányuk, és az indulásig hátralévő pontos idő is megjelenik. A táblákon szöveges tájékoztatást nyújtunk a forgalmi változásokról és az esetleges zavarokról. A telepített eszközök minden időszakban üzemelnek, alkalmazkodva a járatok közlekedéséhez. A segítséggel élők közlekedését is igyekszünk megkönnyíteni az információ hang alapú közvetítésével, egy nyomógomb segítségével.

Az autóbuszokba telepített fedélzeti számítógépek és járműfedélzeti eszközök alapozzák meg a valós idejű tájékoztatás sikerességét. A járművekbe beszerelt műszaki eszközök 3G kapcsolattal közvetítik a járművek legfontosabb paramétereit (helyzetét, sebességét, egyéb műszaki paramétereket, stb.) a diszpécserközpont felé. A beérkezett információk alapján megállapítható a járatok várható érkezési ideje, amelyet a központ továbbküld a járművezető és a fedélzeti utastájékoztató rendszer felé is, így friss, valós idejű információt mutat a kijelző.