CNG projekt

CNG projekt

CNG buszbeszerzés

(ÚSZT-ZBR-CNG-2014)

Új, környezetkímélő gázüzemű autóbuszok váltották a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) elavult járműveit. A CNG üzemű, azaz sűrített földgázzal hajtott buszok forgalomba állásával Miskolcon már nagyrészt csak alacsonypadlós, kényelmes, klimatizált buszok járnak, amelyek megfelelnek az EURO 6-os környezetvédelmi követelményeknek is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázat segítségével az MVK Zrt. 75 darab CNG autóbusz beszerzését valósította meg, 40 szóló és 35 csuklós autóbusz állt forgalomba 2016. március 4-én. A szóló buszon 30 ülő- és 75 állóhely van, a csuklós 42 ülő és 118 álló utast képes szállítani.

A CNG buszokhoz épült CNG töltőállomás az MVK Zrt. buszai mellett magánszemélyek és cégek számára is egész nap nyitva tart. Az automatizált fizetési rendszer kártyás fizetést tesz lehetővé és számlát is ad.

Green city a buszközlekedésben

A CNG-technológiával ellátott miskolci buszok a legszigorúbb, Euro 6-os környezetvédelmi előírásokat is könnyedén teljesítik, károsanyag-kibocsátásuk szinte semmi. A gáz-és dízeljárművek környezetre gyakorolt hatását, vagyis károsanyag-kibocsátását Magyarországon első alkalommal 2016. március végén Miskolcon mérték meg valós körülmények között. A mérések során a Neoplan (dízel, Euro IV-es motor) és az új MAN (sűrített földgázüzemű, Euro VI-os motor) buszokon három miskolci vonalon, 90 utasnyi műterheléssel végeztek összehasonlító mérést, melynek végeredménye szerint a gázüzemű autóbuszból 98-98,5%-kal kevesebb nitrogén-oxidot (NO2) jut a levegőbe, mint a dízelmotoros változatból. Miskolc levegőjébe az új buszflottának köszönhetően évente 30 tonnával kevesebb NO2 kerül. A zajszennyezés is jelentősen csökkent az új buszoknak köszönhetően: a CNG-motor zajszintje ugyanis jóval alacsonyabb, mint a hasonló dízel járműveké.

Letölthető dokumentum