MVK – VOLÁN Egyesülés szakmai nap Miskolcon

MVK – VOLÁN Egyesülés szakmai nap Miskolcon
2024. április 9., kedd - 18:00

Április 9-én a közlekedési vállalatok munkaerőpiaci helyzete, közlekedési szakemberek toborzása, képzése és megtartása témakörben tartott szakmai napot a Volán Egyesülés és az MVK Zrt., a miskolci közlekedési vállalat székhelyén.

A rendezvényt Dr. Tukacs László József, a VOLÁN Egyesülés vezérigazgatója és Demeter Péter a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. Ezt követően Steininger Zsolt a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese bemutatta a MÁV-Volán csoport járművezetői állomány jelenlegi helyzetét és azokat az intézkedéseket, javaslatokat, amelyekkel megoldást találtak a korábbi létszámhiányra. Ugyancsak előadás keretében ismertette hazánk általános munkaerőpiaci helyzetképét Kelemen Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. Ezután a szakképzés új rendszerének tapasztalatait osztotta meg a szakmai közönséggel Kiss Gábor a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja.
 
A szakmai nap következő blokkjában a helyi közlekedési vállalatok munkaerő helyzetéről nyújtottak átfogó képet az előadók: Demeter Péter az MVK Zrt. vezérigazgatója, Farkas Attila a DKV Zrt. HR igazgatója, Király István a Paksi Közlekedési Kft. üzemeltetési vezetője, Skutnik Tibor a pécsi Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója, dr. Környei Éva a BKV Zrt. jogi és humánpolitikai igazgatója, valamint az ArrivaBus Kft. képviseletében Kelevéz Viktória HR igazgató és Krsják Attila kultúra és elkötelezettség vezető.
Az előadók szemléltették többek között a közlekedési vállalatok toborzási intézkedéseit, hangsúlyozták a képzések prioritását, a kommunikáció és marketingtevékenység központi szerepét, valamint a munkavállalók megtartására irányuló stratégia fontosságát is. Ez utóbbi esetében a közlekedési társaságoknál többek között kiemelték a bér- és bérpótlékok szerepét, az egyénre szabott képzési programok fontosságát, az önszerveződő közösségek támogatását, a munka-magánélet egyensúlyának biztosítását, a home office munkavégzés lehetőségét az adminisztratív munkakörök esetében, a munkakörülmények javítását vagy például az egészségmegőrzést célzó intézkedéseket.
 
A rendezvény következő előadásai az oktatás témakörét ölelték fel: Engel Ádám, a KAV Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese a GKI megszerzésével kapcsolatos vizsgáztatás fejlesztéséről beszélt, majd Oláh Gábor a felnőttképzésben a digitalizáció és technológiai fejlődés szerepéről tartott előadást a KTI Nonprofit Kt. képviseletében. Ezután dr. habil Horváth Balázs a Széchenyi István Egyetem, Közlekedési Tanszékének vezetője ismertette a közlekedési szakemberképzés lehetőségeit a felsőoktatásban.
Tóthné dr. Vankucz Marianna a Robert Bosch Power Tool Kft. HR vezetője mutatta be a három pillére (juttatás, fejlődés és munkaerő környezet) épülő munkaerő megtartási stratégiát. Az előadássorozat zárásaként Danczák Balázs az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztárának értékesítési menedzsere beszélt arról, hogy a munkavállalói ösztönzésben milyen kiváló eszköz a béren kívül nyújtható nyugdíjpénztári juttatás.
 
A szakmai nap üzemlátogatással fejeződött be, amelynek keretében a meghívott vendégek bepillantást nyerhettek a villamos- és autóbuszüzem, valamint a diszpécserközpont mindennapi életébe, megtekinthették a társaság közlekedéstörténeti  múzeumát és tehettek egy rövid utazást a legendás veterán Ikarusok buszokkal.
 

Nyomtatás

Print Friendly, PDF & Email