Megkezdődik a Kiss Ernő utca (déli tehermentesítő) felújítása, az MVK bevezeti az Autós bérletet

Megkezdődik a Kiss Ernő utca (déli tehermentesítő) felújítása, az MVK bevezeti az Autós bérletet
2019. május 27., hétfő - 13:00

Autós bérlet: 45 %-os kedvezmény, ha forgalmijával a közösségi közlekedést választja
Az MVK Zrt. június 1-től a Kiss Ernő út felújításának idejére a város kérésére bevezeti a kedvezményes, hóközi, azaz 30 napos Autós bérletet. A buszra és villamosra is érvényes bérlet ára 3900 forint, vagyis annyiba kerül, mint egy diákbérlet. Az Autós bérlet vásárlásánál nem szükséges a forgalmi engedély bemutatása, viszont ez a bérlettípus csak az érvényes forgalmi engedéllyel együtt jogosít utazásra.
 

Az Autós bérlet ugyanúgy korlátlan számú utazásra érvényes egy fő részére az MVK Zrt. villamos- és autóbuszjáratain, Miskolc közigazgatási határáig, az érvényes forgalmi engedély felmutatásával a kezdő nap 0:00 órájától a következő hónap azonos napját megelőző nap 24:00 óráig. Ehhez az értékszelvényen tintával, olvashatóan, javítás nélkül fel kell tüntetni az érvényes forgalmi engedély számát. Az új, kedvezményes bérlettel kifejezetten a városban egyedül autózókat kínálja meg Miskolc közlekedési vállalata azzal a céllal, hogy ezzel is csökkentse az autós forgalmat, és növelje a környezetbarát közösségi közlekedésben részt vevők arányát. Az autós hóközi bérlet érvényességi idejének végpontja terv szerint az útfelújítás vége, vagyis 2019. augusztus 31-e, így utoljára augusztus 1-én váltható meg ez a bérlettípus.
Az autós bérletszelvénnyel történő szabálytalan utazás esetén utólagos bérletbemutatásra nincs lehetőség.

Háttérinformáció a Kiss Ernő út felújításáról
A Kiss Ernő út felújítása két fő munkaszakaszból áll:

  1. Az első május 29-én indul, ekkor szakaszos sávlezárás mellett megkezdik a külső sávban az úttesten lévő vízelvezető-nyílások áthelyezését. Sávlezárásra egyszerre és egy irányban mintegy 150 méterenként kell számítani a belvárosból kivezető oldalon Diósgyőr irányában, a reggeli forgalmi csúcsidőszak után.
  2. A második szakasz jelenti az útfelújítás jelentősebb részét. Ezt az iskolai nyári szünetre időzítve kezdik meg, várhatóan június 14-e után, amikor 25-30%-kal kisebb a forgalom. A munkavégzésnek ebben az időszakában irányonként egy-egy forgalmi sáv lesz majd járható.

Javasolt kerülőutak

  1. Az önkormányzat a forgalomszámlálási adatok alapján modellezte a Kiss Ernő út felújításával járó helyzetet. A számítások alapján a máskor is szokásos forgalmi helyzeteken felül nem várható jelentősebb torlódás. Ugyanakkor kerülő útvonalat ajánlanak azoknak, akik a város déli része vagy a belváros felé indulnak reggel. A legkisebb áteresztőképességű szakaszt az Újgyőri főtér környezete jelenti, így az egyik javasolt kerülőút, amellyel Diósgyőr felől az Újgyőri főteret ki lehet kerülni: Fürdő utca – Alsó Szinva utca– Vasgyári út, majd visszatérés a Kiss Ernő útra, vagy tovább a Vargahegy felé.
  2. Másik javaslat a Győri kapu útirány. Ennek előnye, hogy a belváros felé nem kell visszatérni a Kiss Ernő utcára, hanem a Szent István utca irányában, illetve balra nagyívben az északi tehermentesítő felé lehet haladni. Ezt az útirányt használva visszafelé, Diósgyőr irányában sem kell érinteni a munkaterületet.
  3. Nagyobb kerülővel ugyan, de a Lorántffy utca – Muhi utca - Gózon Lajos utca - Csermőkei út – Ruzsinszőlő dűlő - Hideg sor útvonalon is megközelíthető a belváros, illetve a Csermőkein továbbhaladva a város déli területei. Mivel ugyancsak sokan használják – akár kerülőútként is – a Hidegsort, így annak felújításához az önkormányzat kérésének megfelelően csak a Kiss Ernő út befejezése után kezd hozzá a kivitelező, biztosítva az összes lehetséges kerülőútvonalat a közlekedők számára.

 
 
 
 

Nyomtatás

Print Friendly, PDF & Email