Március 1-től a 7-es autóbuszvonalon életbe lép a helyközi tarifareform szerinti kedvezményrendszer

Március 1-től a 7-es autóbuszvonalon életbe lép a helyközi tarifareform szerinti kedvezményrendszer
2024. február 28., szerda - 08:15

Várhatóan február végén jelenik meg a 2024. március 1-től érvényes utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet, melyet az MVK Zrt.-nél kizárólag a 7-es autóbusz-viszonylaton kell alkalmazni (a teljes útvonalon, tehát a Búza tér és Felsőzsolca végállomás között).
 
A kormányrendelet értelmében 2024. március 1-től a 7-es járatokon igénybe vehető kedvezmények:
 
Díjmentesen utazhat:

 • minden 14 év alatti gyermek;
 • minden 65 évnél idősebb személy;
 • ellátottak utazási utalványával rendelkezők;
 • fogyatékkal élő személy és kísérője;
 • menekültek és oltalmazottak;
 • szociális intézménybe bejáró vagy bentlakó gondozott és látogatója;
 • a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek és kísérője;
 • hadirokkant és kísérője, hadiözvegy;
 • magyar igazolvánnyal rendelkező személyek évi 12 alkalommal;
 • 3 vagy több saját gyermekkel együtt utazó felnőtt (nagycsalád).

 
50% kedvezménnyel utazhat:

 • minden 14 és 25 év közötti személy;
 • költségvetési szerv foglalkoztatottja;
 • egyházi jogi személyek, társadalmi szervezetek, alapítványok dolgozója.

 
90%-os bérletet válthat:

 • nappali oktatás munkarendje és esti oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő tanuló, hallgató, valamint szakmai oktatásban tanulói- vagy felnőttképzési jogviszonyban álló személy (magyar diákigazolvánnyal).

 
Csoportot kísérők díjmentessége:

 • a legalább 6 főből álló óvodás csoport tagja és minden megkezdett 10 fő gyermekenként 3 fő kísérő;
 • a 10 éven aluli gyermekek – legalább 6 gyermekből álló – csoportja együttes utazása esetén minden megkezdett 10 gyermekenként 2 fő kísérő;
 • a nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő diákok csoportos utazása esetén minden megkezdett 10 diákonként 1 fő kísérő;
 • a gyermekotthonban nevelt gyermekek legalább 3 fő csoportja és az őket kísérő 2 nevelő, 10-nél több gyermek együttes utazása esetén minden megkezdett 10 gyermekenként további 2 fő.

 
Fontos, hogy a cégeknek, intézményeknek és a köznevelési rendszer intézményeinek a csoportos utazási igényüket az utazás napja előtt legalább 7 naptári nappal korábban szükséges jelezniük az MVK Zrt.-nek.
 
Díjszabási szempontból megszűnik tehát a 90%-os vonaljegy, egyéb tekintetben nem változik az MVK Zrt. díjszabása a 7-es viszonylaton.
 
Utasaink a kedvezményre jogosító okmányukat az utazás teljes időtartama alatt kötelesek maguknál tartani és az MVK jegyellenőrzésre feljogosított dolgozói részére ellenőrzés céljából felszálláskor, az utazás időtartama alatt, illetve leszálláskor felmutatni, kérésre átadni.
 
14 év alattiak díjmentes utazásához további információk
Minden 14 éven alatti, tanulói jogviszonnyal, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák jogosult az ingyenes utazásra a 7-es járatokon. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek a 14. születésnapjáig tudják igénybe venni, ezt követően 90%-os bérlet vásárlásával utazhatnak. Például, ha a gyermek 2024. május 20-án tölti be a 14. életévét, akkor május 21-től érvényes bérlettel kell rendelkeznie.
 
Fontos, hogy a járművezetőnek és az ellenőrnek a diákigazolványt, vagy ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő érvényes igazolást és a személyi igazolványt együttesen kell felmutatni. Amennyiben a tanuló nem tudja ezek egyikét sem az ellenőrnek megmutatni, akkor élhet az utólagos okmánybemutatás lehetőségével. Az eljárási díj az ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentum utólagos bemutatásával 1000 forint, melynek ügyintézése az MVK Zrt. Ügyfélszolgálati Irodájában történik.
 
A vármegye- és országbérletekkel NEM lehet igénybe venni a 7-es járatokat
A 7-es járatokon továbbra sem érvényesek a vármegye- és országbérletek, a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek, illetve a 7-es viszonylatra váltott díjtermékekkel sem a Volánbusz, sem pedig a MÁV járatait nem lehet igénybe venni.
 
Előre megváltott szelvények visszaváltása
Azok az utasok, akik ingyenes utazásra váltak jogosulttá 2024. március 1-től a 7-es járatokon, de előre megváltották március hónapra a 7-es viszonylatra érvényes bérletüket, az MVK kezelési költség nélkül 2024. március 1-től március 14-ig visszaváltja a bérletüket az ingyenes utazásra jogosító okmányuk, igazolásuk felmutatása esetén (mobilapplikációban vásárolt bérletek estében az ügyintézés kizárólag az MVK ügyfélszolgálati irodájában történik). Hóközi bérlet esetén a 2024. február 27-től, vagy az ezt követő érvényességgel megváltott bérletek visszaváltására van lehetőség a megadott határidőig.
 
Abban az esetben, ha valaki a 7/2-es 90%-os tanulóbérletével egyidejűleg miskolci kiegészítő tanuló bérletet (felsőzsolcai kedvezményt tartalmazó tanuló arcképes kombinált bérletet) is vásárolt, akkor a visszaváltás során mindkét bérletszelvény visszaváltásra kerül, hiszen a kiegészítő tanuló bérlet csak a 7/2-es szelvénnyel együtt vásárolható. Ebben az esetben a tanulónak Miskolcon érvényes március havi tanulóbérletet kell váltania.
 
Változott a levelező képzésben résztvevők utazási kedvezménye
A 25 éven aluliak diákigazolvány nélkül is jogosultak 50% kedvezménnyel jegyet vásárolni. Azok, akik már betöltötték a 25. életévüket, már diákigazolvánnyal együtt sem utazhatnak 50%-os vonaljeggyel.
 

Nyomtatás

Print Friendly, PDF & Email