Már gyártják az első miskolci elektromos autóbuszt

Már gyártják az első miskolci elektromos autóbuszt
2022. január 25., kedd - 10:15

Az MVK Zrt. 10 darab környezetkímélő, tisztán elektromos hajtású autóbusz,  valamint a hozzá kapcsolódó töltő infrastruktúra beszerzésére nyert támogatást 2021-ben a Zöld Busz projekt keretében.
A BYD K9UD LF típusú miskolci elektromos autóbusz első példányának gyártása megkezdődött Kínában a BYD üzemében, a jármű informatikai rendszerének szerelésére viszont már itt Magyarországon kerül majd sor. Az első miskolci elektromos autóbusz elkészülését követően a további 9 darab jármű gyártása teljes egészében Komáromban valósul meg, az utaskijelzők, jegyérvényesítők, kamera-, valamint utasszámláló rendszerekkel beépítésével együtt.
A BYD a világ vezető elektromos autóbuszgyártójának számít, amely eddig több mint 65 ezer akkumulátor-technológiás buszt adott át a világon különféle üzemeltetőknek. A konszern jelenleg az egyetlen e-busz-gyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, villanymotorokat, illetve motorvezérlő rendszereket fejleszt és gyárt.
Az MVK Zrt. célja, hogy fenntartható, biztonságos, tiszta, környezet- és utasbarát közlekedési lehetőséget biztosítson költséghatékonyan, ehhez szükség van az infrastruktúra és a járműállomány fejlesztésére is. Az elektromos autóbusz a város környezetének védelmének érdekében hozzájárul a korom, a nitrogén-oxid és a szénhidrogén kibocsátás csökkentéséhez, valamint csendesebb üzemmódban közlekedik, mint a dízel buszok. Az elektromos buszok forgalomba állításával leselejtezésre kerül 10 darab diesel hajtású EURO 3-as kategóriájú autóbusz, melyek eredményeképpen éves szinten több mint 1600 tonna szén-dioxid kibocsátás takarítható meg.
 
 
 
 

Nyomtatás

Print Friendly, PDF & Email