Együtt már több mint egymillió kilométert futottak a miskolci elektromos autóbuszok

Együtt már több mint egymillió kilométert futottak a miskolci elektromos autóbuszok
2024. április 21., vasárnap - 19:45

Mérföldkőhöz érkezett a miskolci elektromos buszok üzemeltetése: a tíz jármű futásteljesítménye 2024. április 21-én, vasárnap elérte az egymillió kilométert. A Zöld Busz Program keretében 2022 augusztusában állt forgalomba tíz, BYD K9UD LF típusú, szóló elektromos autóbusz Miskolcon, melyekkel főként a 3A-s, a 4-es, az 5-ös, a 15-ös, a 21-es, a 24-es, a 29-es, a 39-es és az 1VP jelzésű viszonylatokon találkozhatnak az utasok. Az elektromos buszok közlekedtetése során az MVK Zrt. szem előtt tartja, hogy olyan viszonylatokon alkalmazza ezeket a járműveket, ahol üzemeltetésük kedvezőbb a dízel- és a CNG üzemű autóbuszokhoz képest, és olyan fordákban ossza be őket, melyek futásteljesítménye eléri, de nem haladja meg a napi 240-250 km-t, hogy a hatékonyság jegyében elegendő legyen az egyszeri, éjszakai akkumulátortöltés.
 

Amit a BYD típusú autóbuszról tudni érdemes
 A BYD komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező gyártó, több mint 75.000 elektromos buszuk üzemel világszerte. A K9UD LF típus összesen 82 fő szállítására alkalmas. A 32 ülőhely mindegyike kapott USB töltőaljzatot, valamint egy kerekesszékeseknek fenntartott helyet is kialakítottak rajta. Klímával, valamint külső és belső vizuális, illetve belső hangos utastájékoztató rendszerrel is ellátták a járműveket. Minden ajtónál található kamerás utasszámláló berendezés, a szellőztetést oldalanként 2-2 nyitható ablak biztosítja, valamint az utazóközönség biztonságát kamerarendszer növeli.  A busz padlóburkolata tűz- és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva.
 
A járművezetők tapasztalata
 Az egymillió kilométeres futásteljesítmény eléréséhez az MVK autóbuszvezetői 57 500 üzemórában szállították az utasokat. Az autóbusz-vezetők kiemelték, hogy szeretnek ezzel a járművel dolgozni,  gyorsan elsajátítható volt vezetéstechnikai szempontból, hogyan kell gazdaságosan vezetni egy elektromos autóbuszt és a jármű komfortos munkahelyi környezetet biztosít számukra. Az elektromos motor tulajdonságai miatt az autóbusz dinamikusan, jól gyorsul, akár egy elektromos személygépkocsi, menettulajdonságai a városi forgalomra teljesen megfelelnek.
 
Az utasok véleménye
Az utasok szintén kedvelik az e-buszokat. Mindenki szívébe belopta magát a megjelenésével és azzal, hogy ez egy környezetbarát jármű. Szépnek és csendesnek tartják, szeretik a kényelmes utasüléseket, a kifelé nyíló ajtókat, a sok leszállásjelző nyomógombot, és a szokatlanul nagy belmagasságának és a tágas folyosójának köszönhetően komfortos utazást biztosít számukra. A fiatalok pedig különösen kedvelik a buszokon található több mint 20 db USB töltőaljzatot.
 
Az MVK vezérigazgatójának gondolatai
Demeter Péter kiemelte, hogy az elektromos autóbuszok villamosenergia-fogyasztása messze kedvezőbb, mint a dízelüzemű autóbuszokhoz szükséges gázolaj vagy CNG-üzemű autóbuszokhoz szükséges gáz költsége, így az MVK a környezetvédelmi előnyökön túlmenően pénzt is spórol a használatukkal. A járművek gazdaságosságát jól mutatja, hogy 90-100% közötti rendelkezésre állás mellett az alacsonyabb üzemeltetési költségeknek köszönhetően az MVK Zrt. 200 millió Ft-tal kisebb mértékben terhelte a saját, illetve a város költségvetését a járművek használatával. Az elektromos autóbuszok károsanyagkibocsátás-mentesek, ezért nagymértékben hozzájárulnak a közösségi közlekedés által kibocsátott szén-dioxid és más károsanyagok mennyiségének jelentős csökkenéséhez. Számokban kifejezve, idáig 2734 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátással terhelték a környezetet a miskolci e-buszok.
 
Jövőbeli tervek az autóbusz-állomány korszerűsítésére
A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. hosszú távú terve – illeszkedve a saját dekarbonizációs tervéhez, „Miskolc 2030” városfejlesztési stratégiához, valamint a klímasemleges és intelligens város misszió törekvéséhez – az, hogy az évtized végére az összes régi, dízelmotoros autóbuszt lecseréli korszerű, környezetkímélő, kényelmes és megbízható járműre. A járműállomány korszerűsítésének főbb mérföldkövei az elmúlt években: 2016-ban 75 darab sűrített földgázüzemű, 2022-ben 10 darab elektromos, 2023-ban pedig 6 darab, szintén CNG üzemű autóbusszal fiatalodott az MVK járműparkja.
Az MVK Zrt. a járműállomány fejlesztésével kapcsolatos beruházásaival rövid-, közép- és hosszú távon hozzájárul Miskolc fenntartható fejlődéséhez, a város versenyképességének javulásához, hiszen ezekkel a fejlesztésekkel a lakosság életkörülményei, életszínvonala, életminősége jobbá válik, és csökken a városban a károsanyag-kibocsátás. Ezen célok elérése érdekében az MVK Zrt. a továbbiakban is pályázni fog elektromos és hidrogén üzemanyagcellás autóbuszokra, valamint az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra beszerzésére, kialakítására, üzemeltetésére, mert csak így juthatunk közelebb ahhoz a kiemelten fontos klímapolitikai célhoz, hogy a közlekedés által kibocsátott szén-dioxid mennyisége jelentősen csökkenjen, és javuljon a városban élők, illetve az ide látogatók életminősége.

Nyomtatás

Print Friendly, PDF & Email