Kerékpár szállítását az MVK Zrt. kizárólag Skoda típusú villamosain teszi lehetővé, ezt a villamos külsején elhelyezett matrica mutatja. A kerékpár szállítására kijelölt helyet a villamos járművek belső terében elhelyezett piktogramok is jelzik. Kerékpárt szállítani kizárólag ezeken a piktogrammal jelölt helyeken szabad. Egy Skoda villamoson az erre a célra kialakított helyek mérete miatt egyszerre maximum 2 - 2 kerékpár szállítható. A kerékpárt szállító utas felelős a biztonságos, tiszta és balesetmentes kerékpárszállításért az utazás teljes időtartama alatt. Az utas köteles továbbá a kerékpárt megfelelően rögzíteni. Olyan kerékpár nem szállítható, amely speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb.), vagy amelyen csomagok vannak rögzítve, vagy amely a kialakítása miatt nem rögzíthető. Személyenként egy darab kerékpár szállítható. A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert. A kerékpár tömege nem haladhatja a kézipoggyász tömeghatárára vonatkozó 30 kg-os tömeghatárt. A menetrend betartása érdekében javasolt, hogy a kerékpárral minél gyorsabban szálljanak le, illetve fel az azzal utazók.

Amennyiben a kerékpárt szállító utas a járművön vagy a megállóhelyi peronon az MVK Zrt.-nek vagy harmadik személynek kárt okoz, akkor az okozott kárért felelősséggel tartozik. Az utas kerékpárjában keletkező harmadik személy által okozott kárért az MVK Zrt. felelősséget nem vállal.

A kerékpárszállítás díja mellett az utasnak a személyszállítás díját is meg kell fizetni, így a kerékpárt szállító utasnak saját maga számára is rendelkeznie kell érvényes jeggyel vagy bérletigazolvánnyal és bérletszelvénnyel vagy más utazási okmánnyal.

A kerékpár szállításához szükséges:

  • külön 1 db vonaljegy megvásárlása és az utazásra igénybe vett villamos jegykezelő készülékén (papír alapú jegy esetében) az utazás megkezdése előtt történő érvényesítése,
  • vagy Mobiljegy szolgáltatással megvásárolt vonaljegy esetén az utazáshoz igénybe venni kívánt villamoson kihelyezett NFC matricának, QR kódnak, vagy bluetooth jeladónak a vonaljegyet tartalmazó mobileszközzel történő beolvasásával az utazás megkezdése előtt történő érvényesítése,
  • vagy külön 1 db kerékpáros napijegy megvásárlása, amely a rányomtatott érvényességi időtartam kezdő időpontjától számított 24 óra időtartamon belül jogosítja az utast a kerékpár szállítására.

A kerekesszékkel és a gyerekkocsival utazók a kerékpárosokkal szemben előnyt élveznek, ezért először ők szállhatnak fel a villamosra, majd ezt követően a kerékpáros a kerékpárjával, ha van még szabad hely a járművön, ahol a kerékpár szabályosan szállítható.

Amennyiben az előbb felsorolt utazók eltérő helyen szállnak fel, akkor közülük a korábbi megállóhelyen felszállókat köteles az MVK Zrt. elszállítani. A járművezető megtilthatja a kerékpárral való felszállást zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén.

A kerékpárral felszállni kívánó utas a Skoda villamos 2.-5. ajtaját veheti igénybe felszállás céljából.

Összezárt kerékpár becsomagolt állapotban csak akkor szállítható, ha a kézipoggyász méretét nem haladja meg.

Kerékpárt szállítani a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szerelvényein - szabad helyek függvényében-, a díjszabásban meghatározott kerékpárjegy megváltásával lehetséges.

Bővebb információ itt.

Egykerekű jármű vagy kisméretű, 20' vagy annál kisebb méretű kerékpár díjfizetés nélkül szállítható, amennyiben az utas a kézipoggyász tárolására szolgáló helyek valamelyikén, a többi utas zavarása nélkül el tudja helyezni.

Minden más kerékpárhoz - ide értve az összecsukható kerékpárt is - kerékpárjegyet kell vásárolni, ha pedig a vonat a menetrendben kerékpárhely foglalása kötelező jellel van megjelölve, a kerékpár-helyet is biztosítani kell. Egy utas egy kerékpárt vihet magával, a 12 évesnél fiatalabb gyermek a kerékpárját csak felnőtt kíséretében viheti. A kerékpárjegyet akkor is meg kell vásárolni, ha az utas szétszereli a kerékpárját (például az egyik kerekét leszereli), de a részeket egyazon utazás során szállítja. A szétszerelt kerékpár egyebekben a kézipoggyásszal megegyező módon helyezhető el a vonaton. Motorral vagy akkumulátorral felszerelt kerékpár a vonaton nem szállítható.

Tandem-kerékpár csak kerékpárszállító kocsiban vihető, a vasúti kocsi egyéb tereiben (pl. első-utolsó kocsi előtere) nem. A tandem-kerékpárhoz is egy kerékpárjegyet kell vásárolni.

Kerékpár-utánfutó csak piktogrammal megjelölt járműrészben (többcélú térben) vagy kerékpárszállító kocsiban szállítható. Egy többcélú térben csak egy kerékpár-utánfutó szállítható. Egy utas csak egy kerékpár-utánfutót szállíthat, amennyiben kerékpárt is visz magával.

Kerékpár-utánfutót az utas menetjegyén és kerékpárjegyén felül váltott kettő darab további kerékpárjeggyel lehet szállítani. Tehát az utas, aki egy darab kerékpárt és egy darab utánfutót szállít, menetjegyén felül három darab kerékpárjeggyel kell rendelkezzen. Ez a szabály a kedvezményes kerékpárjegyre, kerékpáros túrajegyre és a kerékpáros bérletre is alkalmazandó.

Biztonságosan kerékpárral

A Magyar Kerékpárosklub kiadványával segítünk abban, hogy Neked is sok örömet okozzon a kerékpározás. A kiadvány három részből áll:

  • Az első részben az alapokat mutatják be, amelyek ismerete fontos ahhoz, hogy mindig örömöd teljen a kerékpározásban.
  • A második részben azokkal a KRESZ szabályokkal foglalkoznak, amelyekre fontos figyelni kerékpáron közlekedve.
  • A harmadik rész azokat a fontos íratlan szabályokat tartalmazza, amelyeket érdemes és fontos tudni a biztonságos közlekedéshez.

Forrás: Kerékpáros Miskolc Egyesület