2012

Adventi villamos 2012

Az adventi villamos gondolata először 2012. évben fogalmazódott meg, amely menetrend szerint advent első vasárnapjától közlekedett a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth között. A 210-es Tátra típusú piros színű szerelvény külsejére matricák és fényfüggönyök kerültek, a belső rész pedig akkor még csak szolid díszítést kapott.

Adventi villamos 2012

A siker nem maradt el, az ünnepi díszbe öltözött villamossal szívesen utaztak a gyermekek és felnőttek egyaránt.

2013

Adventi villamos 2013

Az előző év sikerét meglovagolva 2013-ban a ma már jól ismert 202-es Tátra villamos öltözött óaranyba, közel 600 méter díszítőszalaggal, 100 méternyi fényfüzérrel és 210 méter fénycsővel. Belső dekorációjában is az arany-bordó színeké volt a főszerep, új kárpitozást kapott, a korlátokat lefestették és girlanddal díszítették. A szerelvényre felszállók ünnepi várakozását már nem csak a díszítés, hanem az 1-1 útra elkísérő előzene is meghittebbé tette.

2014

Adventi villamos 2014

2014-ben még szebb, még elegánsabb, még ünnepibb volt az adventi villamos, amely november 30-án gördült ki a remízből. A város adventi villamosát kívülről 100 méternyi fényfüzér, 210 méter fénycső, számtalan grafikai elem és elegáns, ünnepi hangulatot adó bordó alapszín jellemezte.

Adventi villamos 2014

Belülről pedig egy különleges látványelem, a ledes világítással kialakított csillagos égbolt, valamint több száz karácsonyi dísz és több száz méternyi díszítőszalag öltöztette ünnepi pompába.

Adventi villamos 2014

A 202-es szerelvény egész decemberben nagy népszerűségnek örvendett, látható volt ez a miskolci utasok visszajelzésein, a legnépszerűbb közösségi oldalon található hozzászólásokból, a helyi és az országos média érdeklődéséből és az adventi villamoson utazók számából is. A hét héten keresztül közlekedő villamoson - a fordulószámok alapján - több mint 50 ezren utaztak, sokan a „hangulat" kedvéért.

2015

Adventi villamos 2015

2015-re már hagyománnyá alakult a Miskolci Adventi Villamos, melyet negyedik éve készítettek lelkesen a közlekedési vállalat dolgozói.

Adventi villamos 2015

Minden évben megújult, egy-egy új látványelemmel gazdagodott ez a különleges szerelvény, ebben az évben közel egy kilométernyi fényfüzér, kétszáz méter fénycső, belülről az ún. ledes csillagos égbolt, egy elektromos látványkandalló, egy szép kanapé, valamint több száz karácsonyi dísz és több száz méternyi díszítőszalag öltöztette ünnepi pompába. 

Adventi villamos 2015

A villamosnak a legnagyobb közösségi oldalon is népes rajongótábora alakult ki, több ezren lájkolták az MVK Facebook oldalán. Többen külföldről kedvelték a fényképeket, így Hollandiából, Németországból, Finnországból, Ausztriából, de a Skoda hazájából, Csehországból is kapott lájkot Miskolc adventi villamosa.

2016

Adventi villamos 2016

2016-ban Csodaház lett az adventi villamosból. A hat héten keresztül közlekedő, több tízezer utast szállító villamos legnépszerűbb eleme a külső, házikószerű megjelenés volt, ami miatt megkapta a „csodaház” nevet.

Adventi villamos 2016

Az adventi villamoson utazókat ismét több program várta. 2016. december 3-án a Mikulás szállt fel krampuszával együtt, utazás közben szaloncukorral, színezővel, mesekönyvvel, karácsonyfadísszel lepte meg a gyerekeket. November 27-én, december 4-én és 11-én a Miskolc Musical Műhely énekkel köszöntötte az utasokat, december 17-én pedig flashmob keretében karácsonyi dalokat hallhatott az utazó közönség. 

2017

Adventi villamos 2017

Az utazóközönség már megszokhatta, hogy minden évben megújul, új látványelemekkel gazdagodik az adventi villamos. Ez 2017-ben sem volt másképp.

Adventi villamos 2017

Kívülről több mint háromszáz méter fénycső, belülről a kovácsoltvas dekorációs elemekkel kiegészülő hangulatvilágítása, mintegy karácsonyi hangulatot sugárzó, elvarázsolt kastély várta az utasokat. A nagy sikerű elektromos látványkandalló és az előtte lévő szép kanapé mellett, több száz méternyi díszítőszalag, középső részén pedig kialakított társalgó tette különlegessé a szerelvényt.

Adventi villamos 2017

Ebben az évben először indult a mhd86.cz cseh portál által meghirdetett Európa legszebb adventi villamosa címért, melyet elsöprő fölénnyel - szavazatok 80%-át megszerezve -, nyerte el. Maga mögé utasította Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Svájc és Lengyelország összesen tizenhat városának adventi villamosát.

2018

Adventi villamos 2018

2018-ban a meghitt, várakozással teli adventi időszakot a meseszép jégpalota tette még különlegesebbé. Ebben az évben az adventi villamos igazi műalkotás volt: lenyűgöző, egyedi és varázslatos. A szerelvény külsejét több héten át kézzel festették, és a jégpalota hatást a készítők 3D-s látványos elemekkel fokozták. Egy igazi ezüst-fehér palota várta az utasokat.

Adventi villamos 2018

A nagy sikerű látványkandalló és az előtte lévő szép kanapé most sem hiányozhatott a villamosról, ahogy a karácsonyi mesefigurák sem. Az utasokat a szerelvény házigazdái, Adventi Vilmos és Adventi Vilma várta, továbbá ismételten több programban lehetett részük.

Adventi villamos 2018

Népszerűsége látható volt az utasok visszajelzésein, a helyi és az országos média érdeklődéséből és a szerelvényen utazók számából is, közel kétszázezer utast szállított. Az MVK Zrt. 202-es szerelvénye, azaz Miskolc Adventi Villamosa évről évre egyre népszerűbb lett, így nyerte el másodszor is a nemzetközi szavazáson több mint 27 000 szavazattal Európa legszebb adventi villamosa címet.

2019

Adventi villamos 2019

Biztos emlékszik mindenki a bájos mézeskalács villamosra, amely először 2019-ben hagyta el a remízt. A szerelvény ebben az évben kívül-belül megújult. A kívülről már-már szinte harapnivaló mézeskalács házikót száz méter fénycső, számos fényfüggöny és 3D-s elem díszítette.

Adventi villamos 2019

A villamos belseje is megújult, a kandalló helyett egy búbos kemence tette meghitté a hangulatot. A középső része a házikó konyhája volt, két vége pedig a nappalivá alakult át, csodás adventi dekorációkkal.

Adventi villamos 2019

Az Adventi Villamoson utazókat ismét több program várta, december 6-án és 8-án a Mikulás szállt fel krampuszával együtt, aki utazás közben apró ajándékokkal lepte meg a gyerekeket. December 16-án a Szépenszóló társulat mesével és karácsonyi dalokkal örvendeztette az utazóközönséget, valamint minden adventi hétvégén élőzene várta az utasokat. Ebben az évben rekordszámú, 52.000 szavazattal harmadjára is elnyerte Európa legszebb adventi villamosa címet.

2020

Adventi villamos 2020

2020-ban már kilencedik alkalommal indult útjára Miskolc lenyűgöző adventi villamosa. Bár a 2020-as év nem volt túl zökkenőmentes, a szerelvény népszerűsége töretlen maradt.

Adventi villamos 2020

A villamos dekorációja az elmúlt évet tükrözte, azonban pár új díszítőelem is felfedezhető volt: cukornyalókák, sétapálca nyalókák, habcukrok, bonbonok, szaloncukrok és csokoládék. Nem volt meglepő, hogy új házigazdája Gombóc Artúr lett.  Népszerűsége nem csorbult Európában sem.

Adventi villamos 2020

Immár 4. alkalommal, 3,45 millió szavazattal utasította maga mögé 11 ország 24 ünnepi szerelvényét, köztük Hollandia, Svájc, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Lengyelország, Németország és Horvátország adventi, karácsonyi villamosait.

2021

Adventi villamos 2021

Jubileumi adventi villamos indult útjára 2021-ben. A kívülről már jól ismert mézeskalács házikó a jubileum alkalmából belül arany díszítést kapott, ebben a ragyogó pompában fogadták az utasokat a Szépség és a Szörnyeteg mese szereplői: Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike.

2022

Adventi villamos 2022

2022-ben 6. alkalommal nyerte el Európa legszebb adventi villamosa címet a Miskolci Adventi Villamos, amely 2021-es dizájnt képviselte.

2023

Adventi villamos 2023

2023-ban ismét meglepetéssel készültek az utazóközönségnek az MVK munkatársai, Mesebeli erdőként, kívül-belül megújulva gurult ki Miskolci Adventi Villamos. Ez volt a tizenkettedik alkalom, amikor ez az ünnepi szerelvény kigördült az MVK remízéből.

Adventi villamos 2023

A szerelvény belsejében Miskolc egyik ikonikus nevezetessége, a Lillafüredi vízesés jelent meg.

Adventi villamos 2023

Utazásunk során felidézhettük gyermekkorunk játékos havas estéit, a szánkózás izgalmait és kis erdei állatokkal is találkozhattunk, a gyermekek Meseerdő küldetésben vehettek részt. A meghitt utazásról az adventi vasárnapokon élőzene gondoskodott. 2023-ban is sikerült megőrizni veretlenségét a többi európai adventi villamossal szemben. Immár 7. alkalommal lett Európa legszebb adventi villamosa.