Az MVK Zrt. küldetése

„Kiszámíthatóan, kulturáltan, biztonságosan, valamint energiatakarékos és környezetbarát módon szállítjuk utasainkat.”

Környezetbarát közlekedés

Legfontosabb feladataink a környezetbarát közlekedés tekintetében a járműveink füstgázemissziójának csökkentése a járművek karbantartásával, a járműállomány folyamatos korszerűsítésével, valamint gépjármű telephelyünk és a végállomási létesítményeink üzemeltetésével összefüggő környezetterhelés minimalizálása.

Modern és környezetkímélő járművek beszerzése

2009-ben Miskolcon kezdetét vette a nagy villamos projekt megvalósítása. A program célja az volt, hogy Miskolcon az egyik legmodernebb villamosközlekedési szolgáltatás jöhessen létre. A 31 darab új típusú, alacsonypadlós Skoda villamos közlekedésével csökkent a zajkibocsátás, a környezeti káros hatások, a levegőszennyezés és a por mennyisége. A villamos nagyprojekt megvalósulásával, a villamosközlekedés fejlesztésével és előnyben részesítésével is rengeteget tettünk és teszünk a környezetvédelemért. A villamos projekt keretében meghosszabbodott és megújult a teljes villamos pálya, a hozzá kapcsolódó infrastruktúra rekonstrukciója is megtörtént. A 31 új Skoda villamos érkezésével a teljes járműflotta megújult. A villamosközlekedés jelenleg a leginkább környezetbarát közösségi közlekedési eszköz, hiszen egy villamoson csúcsidőben egyszerre közel 200 utas utazik, miközben a személygépkocsikban átlagosan 1,5 utazóval számolhatunk, ezért egy korszerű villamos közlekedése több mint 100 személygépkocsi környezetterhelését váltja ki.

Az idő múlásával továbbra is nagy figyelmet fordítunk a környezet védelmére. 2016-ban 75 alacsonypadlós, klimatizált, sűrített földgázzal üzemelő CNG autóbusz beszerzése valósult meg.  Környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiahordozók egyike a földgáz, sokkal környezetkímélőbb, mint a dízel. Egy CNG-s (Compressed Natural Gas, azaz sűrített földgáz) busz 25-40%-kal olcsóbban üzemeltethető a teljes élettartama során, mint egy ugyanolyan osztályú, teljesítményű dízel busz. Drágább beszerezni, mint egy dízel autóbuszt, de a befektetés viszonylag gyorsan meg is térül. A cngport.hu szerint „egy új CNG-s busz beszerzési ára kb. 8-15 millió Ft-tal magasabb, mint egy hasonló dízel buszé, ugyanattól a gyártótól. Ennek az árkülönbözetnek természetesen az üzemanyag-megtakarítással összemérhetőnek kell lennie. A számítások azt mutatják, hogy az üzemanyag-megtakarítás kilométerenként 30-40 forint a CNG-s buszokkal a dízelhez képest. Ebből könnyen kiszámítható, hogy 250.000-300.000 km után a jármű felára megtérül, a továbbiakban pedig üzemeltetése jóval olcsóbb, mint dízel társaié.

2022. augusztusától tovább zöldült az MVK Zrt. autóbusz-állománya a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program keretében 10 új, BYD típusú környezetkímélő, klímasemleges elektromos autóbusszal. A Miskolcnak gyártott BYD K9UD LF elektromos városi autóbusz különleges utazási élményt nyújt, környezetkímélő, biztonságos és az utasok kényelmét is biztosítja. Az autóbuszok klímával, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával, biztonsági kamerarendszerrel, továbbá wifivel vannak felszerelve. Valamennyi ülésnél USB port található, melyek az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon helyezkednek el, a padlóburkolat pedig tűz, és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva.

A Zöld Busz Program keretében nem csak 10 autóbuszt szerzett be az MVK Zrt., hanem az azok működtetéséhez szükséges töltőinfrastruktúrát is. Egy elektromos buszt körülbelül 3-4 órán keresztül kell tölteni, hogy menetkész legyen. Tíz darab töltőfej, illetve szatelit került kiépítésre, továbbá egy elektromos fejlesztést is megvalósult, ami biztosítja majd az MVK Zrt. megnövekedett energiafelhasználását.

A miskolci flotta zöldítése érdekében 2023. márciusában hat darab sűrített földgázüzemű midibusz érkezett. Az Iveco Feniksbus FBI midibuszokat az MVK Zrt. közbeszerzési eljárás keretében szerezte be. A járművek hasonló felszereltségűek, mint az eddig megszokottak, klimatizáltak, utastájékoztató eszközökkel, utasszámlálóval és biztonsági kamerarendszerrel ellátottak.

Ezek a fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a kormányzat céljainak megfelelően hazánk 2050-re klímasemleges országgá váljon, erre kiváló eszköz például a HUMDA Green néven koordinált a Zöld Busz Program.

Rendezvények, ahol a közösségi közlekedést népszerűsítjük

Május 11-e Miskolc Város Napja mellett a Közlekedési Kultúra Napja is. A Közlekedési Kultúra Napját, azzal céllal hozták létre, hogy népszerűsítsék a biztonságos- és környezettudatos közlekedési magatartásformákat, illetve a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúrát. 2023-ban MVK Zrt. nosztalgia járatokat közlekedtetett, illetve hangos utastájékoztatás keretében népszerűsítette a szabályok fontosságát, a közlekedésben tanúsított kölcsönös tiszteletet.

Rendszeresen részt veszünk a Mobilitási héten és az Európai Autómentes Napon is, ez utóbbi minden évben szeptember 22-én kerül megrendezésre. A rendezvény elsődleges célja a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása, az emberek figyelmének felhívása, illetve a gyerekek környezettudatosságra való nevelése.

Cégünk kiemelt feladatként kezeli, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki a miskolci óvodákkal és az általános iskolák alsó tagozataival. Az „Utazz velünk Te is!” kezdeményezés célja megismertetni, megkedveltetni a gyerekekkel a közösségi közlekedést és meggyőzni őket, hogy ezen közlekedési formát vegyék igénybe a későbbiekben is, ezáltal hozzájárulva környeztünk megóvásához. A kezdeményezés keretein belül a gyerekek megismerhetik a busz-és villamosjavító csarnokot, továbbá egy autóbuszt és egy villamost is kipróbálhatnak az érdeklődők. Átélhetik, milyen érzés ilyen hatalmas és különleges közlekedési eszközöket vezetni, csilingelhetnek, dudálhatnak és megtanulhatják, hogyan érvényesítsék megfelelően a menetjegyüket.

Környezeti tényezők, hatások és vasútbiztonsági kockázatok feltárása

Az MVK Zrt. szolgáltatásai és tevékenysége jelentős mértékben igénybe veszi a természetes és az épített környezetet. Ezért a társaság vezetése fontos feladatnak tekinti, hogy mindenkor tisztában legyen azzal, hogy a Zrt. tevékenységeinek és szolgáltatásainak melyek azok az elemei, amelyek kölcsönhatásba kerülhetnek a környezettel, melyeket tudja befolyásolni, és ezek milyen változást okoznak a környezetben. Az MVK Zrt. tevékenysége során igénybe vett valamennyi környezeti tényezőt és hatást azonosítja, melyeket a területi bontásokban összeállított Hatásregiszterben tart nyilván. Annak megállapítására, hogy mely tényezőknek van, vagy lehet jelentős befolyása a környezetre, kockázatelemzést végez. A Zrt. vasúti tevékenységének üzemeltetési feladatainak tényezőit, melyek megléte akár az üzemvitelre, akár utasainkra, ügyfeleinkre nézve, vagy a városi és természeti környezet tekintetében bármiféle kockázatot jelentenek, szintén feltárja és beazonosítja. Mérlegeli a tényezők bekövetkezéséből eredő hatásokat, s ezek alapján állapítja meg a tényezők kockázatát. A jelentős környezeti hatások azonosítási folyamatát a környezetvédelmi megbízott, a jelentős vasútbiztonsági hatások azonosítási folyamatát a vasútbiztonsági vezető irányítja és koordinálja.