Dátum

 

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. jelenleg 13 db SGP-E1 típusú - közismertebb nevén bécsi – villamost közlekedtet Miskolc immáron felújított villamospályáján. Azonban annak ellenére, hogy már több éve városunkban vannak ezek a járművek így is több esetben előfordul, hogy az utasok nem ismerik az ajtó-nyitás, zárás működését, ami baleseteket is okozhat.

A legfontosabb dolog, hogy a bécsi villamosokon az ajtók önműködőek. Az ajtók akkor záródnak, ha az ajtóknál lévő szenzor három másodpercig nem érzékel mozgást. A járművezető csupán az első ajtót tudja nyitni és zárni, ezért a balesetek megelőzése érdekében különösen fontos, hogy a többi ajtó esetében fokozottan figyeljenek az utasok, különösen akkor, ha egy olyan ajtón akarnak fel vagy leszállni, ahol már pár másodperce nem volt utasmozgás. Ugyanis ekkor az ajtók maguktól – járművezetői beavatkozás nélkül – záródnak. Azonban, az érzékelőknek köszönhetően, ha valamit véletlenül odazár az ajtó, azonnal vissza is nyit, és így a jármű nem indul el, mivel nyitott ajtóval nem engedi a rendszer.

Fontos tudnivaló továbbá, hogy hogyan is működik az ajtónyitás a bécsi villamosokon. Az első ajtó kivételével a többi ajtó akkor működtethető, ha a járművezető engedélyezi az ajtók nyitását. Ekkor, ha van leszálló utas és leszállási szándékát jelezte, akkor nyílni fog az ajtó. Ha nincs leszálló utas, de felszálló utas van, akkor az ajtó mellett kívülről található ajtónyitó nyomógomb segítségével az utas maga nyithatja ki az ajtót.