Forgalomba állt Miskolc hatodik új villamosa

Forgalomba állt Miskolc hatodik új villamosa
2014. október 2., csütörtök - 16:45

A „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojekt október 2-án, csütörtökön újabb jelentős állomásához érkezett: forgalomba állt a 605-ös pályaszámú, új Skoda villamos, amely már tartalmazza azt a fedélzeti eszközt is, amely ha kell, „előnyt” biztosít a villamosnak és a valós idejű utastájékoztatásban is részt vesz.

A most forgalomba álló villamos, az új Skodák közül a hatodik, már fel van szerelve azzal a fedélzeti számítógéppel, amely percre pontosan meg tudja határozni a jármű helyzetét, ezáltal percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt az utazóközönség számára a megállóhelyi kijelzőkön, az internetes útvonaltervezőben és a TransIT menetrend: MVK Zrt. nevű mobilalkalmazásban is.

Ez a fedélzeti számítógép képes arra is, hogy figyelje a villamosok menetidejét, és ha késést észlel, akkor előnyben részesítse a szerelvényt egy un. intelligens fázissorrend módosítással. Ez azt jelenti, hogy a rendszer elengedi a villamost úgy, hogy a gyalog vagy személyautóval közlekedők részére a jelzőlámpa pirosra vált, a villamos pedig „előnyben részesül", vagyis zöld utat kap. Ezt a villamosvonal mentén 16 jelzőlámpás kereszteződésben tudja biztosítani a rendszer, ha például késést észlel a menetidőben. Az integrált utastájékoztatási rendszer működésének tesztidőszaka ezzel újabb szakaszába lépett.

Jelenleg további négy villamoson már szerelik az integrált utastájékoztatási eszközöket. Ezek a villamosok megkapták a forgalomba helyezési engedélyt is, így a tervek szerint még ezen a héten és a következő héten is állnak be újabb Skoda villamosok a forgalomba.
Háttér:

A pályaépítés és a megállók megújulása után az új, korszerű villamosok jelképezik a Zöld Nyíl Projekt, Miskolc város és a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. közös sikerét. Megérkezésük után a villamosok folyamatosan teljesítik a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt darabvizsgálatokat, amelynek része a 2x250 km futáspróba is.

Várhatóan még ebben az évben, a tervezettnél korábban megérkezik mind a 31 új villamosa Miskolcnak, így már idén teljes lehet az új villamosflotta, amely leváltja a régit.

A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF