Vakvezető kutyás érzékenyítő tréningen vettek részt az MVK dolgozói

Vakvezető kutyás érzékenyítő tréningen vettek részt az MVK dolgozói
2023. május 23., kedd - 16:30

Napjainkban a műszaki fejlesztések ellenére még mindig a vakvezető kutya a leghatékonyabb segítség az aktív életet élni akaró látássérült emberek számára. Ezért is fektet nagy hangsúlyt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola az ismeretterjesztésre, hogy minél több látó ember tudja, hogyan illik, s lehet helyesen viselkedni, ha vakvezető kutyával közlekedő emberrel találkozik.
 

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola interaktív érzékenyítő foglalkozást tartott ma az MVK 50 fős csapatának, főként a járművezetőknek, jegyellenőröknek. A foglalkozás keretében a résztvevők játékos formában, saját élmények megtapasztalásával ismerhették meg látó emberként látássérült társaink mindennapjait: kipróbálhatták milyen fehér bottal közlekedni, vakvezető kutya segítségével egy járműre felszállni és helyet foglalni, mennyire képesek például bekötött szemmel különböző illatokat felismerni, de betekintést nyerhettek a Braille-írás világába is.
 
Az MVK kollégái azt is megtudták, hogy utasként, vagy járókelőként leginkább azzal segíthetik a segítőkutyával közlekedőket, ha szabadon hagyják, illetve átadják az elsőbbségi helyeket, vagy például, ha nem szólongatják, vagy simogatják ezeket a kutyákat.
 
A tréning célja az volt, hogy az MVK kollégái még nyitottabbá váljanak és bátrabban ajánlják fel segítségüket, illetve, hogy a segítőkutyákkal közlekedők a jövőben még problémamentesebben vehessék igénybe a miskolci közösségi közlekedést.
 
Aki szívesen találkozna a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzőivel és kutyáival, azt szeretettel várja az MVK Zrt. 2023. június 24-én, szombaton délután a Múzeumok Éjszakáján, ahol a 75 éves menetrend szerinti buszközlekedés témakörében számos programmal és kiállítással készülnek, a helyszín szokás szerint a Szondi György utca 1.
 

Nyomtatás

Print Friendly, PDF & Email