CNG midibuszokkal bővült az MVK flottája

CNG midibuszokkal bővült az MVK flottája
2023. március 6., hétfő - 14:00

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. hosszú távú terve – illeszkedve a „Miskolc 2030” városfejlesztési stratégiához – az, hogy az évtized végére az összes régi, dízelmotoros autóbuszt lecseréli korszerű, környezetkímélő, kényelmes és megbízható járműre. Az MVK Zrt. autóbuszflottája jelenleg mintegy 140 darab járműből áll, ennek a fele dízel autóbusz.
 
A Jedlik Ányos Terv 2.0 elekromobilitási stratégia kiemelt intézkedései közé tartozik a töltőinfrastruktúra-fejlesztés és a közösségi közlekedés dekarbonizációja. Ez utóbbi megvalósításához az MVK Zrt. is kidolgozta a saját dekarbonizációs stratégiáját, melynek egyik elemeként az elektromos meghajtású autóbuszok mellett a meglévő technológiához illeszkedő CNG hajtású autóbuszok beszerzése is szerepel. A miskolci flotta modernizálásának első lépéseként 2016 tavaszától 75 darab CNG üzemű autóbusz állt forgalomba Miskolcon. Az MVK Zrt. autóbusz-állománya 2022 augusztusában tovább zöldült és fiatalodott 10 új, BYD típusú környezetkímélő, klímasemleges elektromos autóbusszal, ez a modernizációs folyamat folytatódik most 6 darab sűrített földgázüzemű midibusz beszerzésével és forgalomba állításával.
 
Az Iveco Feniksbus FBI midibuszok február 28-án érkeztek Miskolcra, ezeket a járműveket az MVK Zrt. közbeszerzési eljárás keretében szerezte be. A midibuszok hasonló felszereltségűek, mint a jelenleg futó járművek, klimatizáltak, utastájékoztató eszközökkel, utasszámlálóval és biztonsági kamerarendszerrel ellátottak.
 
A 2023. március 6-ai ünnepélyes átadáson, a nemzetközi energiatakarékosság világnapján Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, hogy az új autóbuszok beszerzésével az MVK Zrt. tovább fiatalította és zöldítette járműállományát. Ez egy minőségi lépés a város közlekedése szempontjából, és ezt a járműkorszerűsítési folyamatot folytatni szeretnék. A midibuszok nagy előnye a költséghatékony fenntartás, mindemellett hozzájárul a közösségi közlekedés színvonalának emeléséhez.
 
Demeter Péter, a közlekedési vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az MVK Zrt. rendelkezik a legnagyobb CNG üzemű autóbuszflottával és technológiájával Magyarországon, itt minden adottság megvan ahhoz - szerelőállomány, a buszvezetők, a töltőinfrastruktúra -, hogy a gázüzemű járművek üzemeltetését precízen el tudják látni. Az új midibuszok olyan vonalakon és azokban a napszakokban fognak közlekedni, ahol eddig kisebb kihasználtsággal és ezáltal nagyobb költségráfordítással közlekedő szóló autóbuszok teljesítettek szolgálatot. A midi autóbuszok környezetterhelése alacsony, és üzemanyagfogyasztása messze kedvezőbb, mint a szóló típusú CNG-busz gáz költsége, vagy mint egy szóló dízel autóbusz üzemanyagköltsége, így az MVK Zrt. gazdaságosabban tudja üzemeltetni az érintett vonalakat a midibuszok használatával.
 
Molnár Tamás az ECO-tech visiON Kft. ügyvezető igazgatója - az Iveco polgári haszongépjárműveinek hazai képviselője – kifejtette, hogy az Iveco több mint harminc éve fejleszt gázüzemű járműveket, ez a midibusz pedig egyedülálló módon ötvözi a színvonalas kényelmet, dizájnt és a teljesítményt. Annak érdekében, hogy maradéktalanul megfeleljenek ügyfeleik magas igényeinek, a midibusz még gazdaságosabbá vált, miközben vezetője és utasai számára egyaránt teljeskörű és újszerű utazási élményt kínál.
 
Technikai információk az autóbuszról:

 • Márkanév: IVECO
 • EURO6 környezetvédelmi besorolású,
 • CNG meghajtás,
 • 350 km hatótávolság,
 • 38 fő férőhely,
 • Kerekesszék/babakocsi férőhely,
 • Klimatizált,
 • Belső elektronikus audio-vizuális utastájékoztatás,
 • Külső elektronikus vizuális utastájékoztatás,
 • Utasszámláló rendszer,
 • Kamerarendszer

 
Az miskolci midibuszok már március 7-én forgalomba is állnak az 5-ös, 9-es , 11-es, 15-ös, 28-as vagy a 68-as vonalakon, segítve ezzel a miskolci közösségi közlekedést. Az MVK az érintett vonalak utasszámadatait folyamatosan figyelni, elemezni fogja és abban az esetben, ha az utasszám alakulása indokolttá teszi, például amikor egy hétvégén nagyobb turista forgalom alakul ki, akkor nagyobb befogadóképességű autóbuszt biztosítanak majd az érintett vonalon.  
 

Nyomtatás

Print Friendly, PDF & Email