Szeptember 1-től változik a 30 napos bérletek elnevezése és nő a bírságok összege

Szeptember 1-től változik a 30 napos bérletek elnevezése és nő a bírságok összege
2013. augusztus 26., hétfő - 10:15

A 30 napos bérlet új neve: HÓKÖZI bérlet. Szeptember 1-től a 30 napos bérletnek csak az elnevezése változik: nem 30 napos, hanem hóközi bérlet lesz a neve. Tartalmilag a hóközi bérlet ugyanazt adja, mint a 30 napos, vagyis a hóközi bérletek tetszőleges kezdőnappal válthatók, az adott hónap adott kezdőnapján 0 órától a következő hónap azonos napját megelőző napján 24 óráig jogosítanak utazásra (például a hónap 10-én 0 órától a következő hónap 9-én 24 óráig).

Bérletnév változtatás előzménye

A névváltásra azért volt szükség, mert a B.A.Z. Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége megvizsgálta a 30 napos bérletek használatát és arra a következtetésre jutott, hogy a hóközi jellegű, a hónap bármely napján váltható, továbbra is 30 napos elnevezéssel forgalmazott bérlet megtéveszti, vagy alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztót! Ezeknek a bérleteknek ugyanis nem - a szó szoros értelmében vett - 30 nap az érvényességük időtartama, hanem ez a bérlettípus mindig az adott hónap adott kezdőnapján 0 órától a következő hónap azonos napját megelőző nap 24 óráig jogosít utazásra. Ez egyes esetekben 31 nap utazást, a legtöbb esetben pont 30 nap utazást, de egy alkalommal, adott időszakban - a szökőév kivételével 28 napos február miatt - 29 nap utazási napot jelentett. Így a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség kérésének eleget téve az MVK Zrt. a bérletet változatlan tartalommal, de más néven, hóközi bérlet elnevezéssel értékesíti a továbbiakban.

Emelkedik a bírság összege

Az utazási feltételeket megszegő utas a viteldíjon felül szeptember 1-től 7.500 Ft bírságot köteles fizetni. Amennyiben a helyszínen nem történik meg a 7.500 Ft bírság és a viteldíj együttes megfizetése, akkor az utazási feltételt megszegő utas a szolgáltatás igénybevételéből kizárásra kerül és a bírság 15.000 Ft-ra emelkedik.

Abban az esetben 600 Ft-ra mérséklődik a bírság, ha az utas a bírság kiszabásának napját megelőzően már rendelkezett érvényes bérlettel és azt két munkanapon belül az MVK Zrt. Közönségszolgálati Irodájában bemutatja.

 

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF