Őszi menetrendi változások 2013. szeptember 1-től

Őszi menetrendi változások 2013. szeptember 1-től
2013. augusztus 28., szerda - 10:30

Az iskolai tanév megkezdésével és a nyári szabadságolások befejeződésével, azaz 2013. szeptember 1-től életbe lép az őszi menetrend. Az új menetrend bevezetésére azért van szükség, mert a nyári időszakhoz képest jellemzően magasabbak az utazási igények. A menetrendkönyv pdf formátumban letölthető a cikkhez tartozó linkről.

Az iskolai időszakban megnövekvő igényekhez igazodva:

  • szeptember 2-ától a reggeli és délutáni csúcsidőben a korábbi évek gyakorlatának megfelelően sűrűbben közlekednek a következő járataink: 1A, 3, 3A, 4, 6, 7, 16, 19-67, 29, 32, 35, valamint 
  • szeptember 9-től, az egyetemi szorgalmi időszak kezdetétől az órakezdésekhez és végzésekhez igazítottan óránként egy-egy 14-es járat teszt jelleggel továbbközlekedik a Hejő-parkon át az Egyetemvárosig - illetve ellenkező irányban onnan indul - biztosítva Hejőcsaba és az Egyetemváros kapcsolatát.

Ezen kívül társaságunk szeptembertől újabb utasbarát módosításokat vezet be:

  • az összehangolt és ütemes menetrendeket újabb járatokra és időszakokra terjesztettük ki, illetve bővülnek az éjszakai csatlakozások,
  • reggel a munkahelyekre és oktatási intézményekbe történő eljutás megkönnyítése céljából számos járat menetrendje módosult, illetve garantált csatlakozások kerültek bevezetésre, melyekről részletesen a menetrendkönyv mellékletében olvashatnak, illetve a garantált csatlakozással rendelkező indulási időpontokat minden járat menetrendjében zöld háttérrel jelöltük,
  • a könnyebb olvashatóság érdekében a menetrendek formátuma egységessé vált: a végállomásról történő indulások időpontjai a két fő mezőben egymás alatt, a különböző naptípusok indulási időpontjai pedig egymás mellett találhatóak meg, 
  • az új, őszi menetrendek kialakításánál már figyelembe vettük a nyári menetrend bevezetése óta és a lakossági fórumokon érkezett észrevételeket is, hiszen közös célunk, hogy még inkább utasbarát szolgáltatásokkal legyünk jelen Miskolc város közösségi közlekedésében.

Főbb menetrendi változások az autóbuszjáratokat illetően 2013. szeptember 1-től:

1-1A, 9, 19, 29, 67, 68: Javított csatlakozás

Az 1-es, 1A-s autóbusz utasaink kérésére Diósgyőr felé megáll az Újgyőri főtérnél (a Vasas Művelődési Ház előtt) a 21-21B-s megállójában is, megkönnyítve az átszállást a 9-es, a 19-es, a 29-es, a 67-es és a 68-as járatokra.

1-1A: Közös megállóhasználat 

A Diósgyőri Gimnáziumnál az 1A-s autóbusz ezentúl a belváros felől is az 1-es járattal közös megállóban áll meg, így az iskolába érkező diákok átkelés nélkül tudnak eljutni a gimnáziumba. Az autóbuszok a LÁEV végállomás előtt fognak megfordulni.

2: Változik az egyetemi betérés rendje 

Csökken az Egyetemváros érintésével közlekedő 2-es járatok száma, mert az ME (Tiszai pályaudvar-Egyetemváros) gyorsjárat ezentúl érinti a Búza teret, tehermentesítve a 2-es buszt a Búza tér és Egyetemváros között.

4: Többletjáratok, sűrűbb közlekedés, külön szombati és vasárnapi menetrend 

Munkanapokon 5 többletjárat indul, ez azt jelenti, hogy a délelőtti időszakban 30 helyett 20 percenként közlekednek a 4-es buszok. Délután tovább tart a sűrűbb közlekedés (15 perces követési idők), valamint este az 50 perces követések helyett egységesen 30 percenként indulnak a járatok a hétvégi menetrenddel összhangban. Görömbölyről munkanapokon a hajnali első, valamint néhány csúcsidei járatban utaskérésre csuklós autóbusz közlekedik. A hétvégi eltérő utazási igények miatt különválasztottuk a szombati és vasárnapi menetrendeket, szombaton délelőtt sűrűbben indulnak a járatok.

6: Sűrűbb közlekedés 

Reggel Perecesről 6:30 és 7:18 között a korábbi 12 perces követés helyett 8-10 percenként közlekednek a járatok, délután pedig 17 óráig tart ezentúl a sűrűbb, 15 perces követés.

6, 29: Járatok hangolása 

A 29-es járatot hétvégenként úgy hangoljuk a 6-os járathoz, hogy megszűnjenek a jelenleg egy-két percen múló csatlakozás-mulasztások.

7: Búza téri hangolások 

A hétvégi időszakban a járatok indulási időpontjai módosulnak, hogy ezzel jobb csatlakozást nyújtsanak a Búza téren a 3-as, 3A-s és 4-es járatokhoz is.

11: Járatok hangolása 

Egy járat korábban indul a Bábonyi-bércről, hogy a Búza téren garantált csatlakozást adjon Tapolcára.

15: Módosuló indulási idők 

Reggel módosul a 15-ös busz menetrendje, és az Ómas-sáról 7:00-kor induló járat továbbközlekedik a Diósgyőri Várig, ezzel megkönnyítve a reggeli iskolába jutást.

16: Szóló helyett csuklós busz, sűrűbb közlekedés 

A reggeli iskolás járat (Bányaüzemtől indul: 7:00 órakor) ezentúl a jelentős kihasználtság miatt csuklós autóbusszal közlekedik, valamint ugyanezen autóbusz továbbindul pár perc várakozás után 29-es járatként az Avas kilátóhoz. Délután egy órával tovább, 17:13-ig fognak a 16-os buszok sűrítve, azaz 15 percenként indulni.

19-67: Többletjárat, módosuló idők, járatok hangolása 

Reggel 8 órakor egy többlet 67-es járat kerül beállításra, illetve a reggeli időszakban módosul néhány járat indulási időpontja, hogy az utasigényekhez jobban igazodva közlekedjenek. Hajnalban az első 19-es járat korábban indul, csatlakozással a belváros és Felső-Majláth felé, míg este az utolsó 19-es járat később indul, hogy bevárja a Búza tér felől érkező 1-es autóbuszt.

24: Átszállások megkönnyítése 

A járatok kísérleti jelleggel a Repülőtér felől érkezve megállnak a Szinvapark megállóhelynél a 3-as úton kifelé is, hogy a villamosra való átszállási időt csökkenteni lehessen.

31: Többlet indulási időpont 

Munkanapokon este a Tiszai pályaudvarról 22:03-kor, illetve Avas városközpontból 22:20-kor többletjárat indul, megszüntetve a korábbi, közel egy órás járatmentes időszakot.

35-35É: Sűrűbb közlekedés 

A 35-ös járaton reggel 7-kor, délután 13, illetve 16 órakor sűrűbb közlekedés valósul meg: a reggeli csúcsidőben a korábbi 5 percenkénti közlekedés helyett 4 percenként, 13 óra után a város felől 10 perc helyett 8 percenként, míg 16 órakor 6-7 perces követési időköz helyett 5-6 percenként indulnak a járatok.

38: Első járat módosuló indulási ideje 

Utaskérésre Tamperéről az első járat korábban indul, hogy el lehessen érni az első Budapestre induló IC-t.

ME (gyorsjárat): Átszállások megkönnyítése, útvonal- és megállóhely változások 

Az ME gyorsjárat érinti a Búza teret is (a Zsolcai kapuban levő 1-es busz megállójánál), ahol a vidéki buszokról, illetve a 3-3A-4-7-es buszokról is biztosítható az átszállás. Annak érdekében, hogy a járat a vasúti csatlakozásokat is biztosítani tudja, valamint az egyetemi órakezdéseket is garantáltan el lehessen érni, ezért a Búza tér és az Egyetemi kollégiumok megállóhely között az ME gyorsjárat nem áll meg.

A menetrendköny letölthető innen.

 

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF