Nézz a tükörbe, kerékpáros a holttérben!

Nézz a tükörbe, kerékpáros a holttérben!
2016. január 4., hétfő - 08:30

Holttér tükrök felszerelésével tették biztonságosabbá a közúti és kerékpáros közlekedést Miskolcon. A holttér tükrök beszerzésére és felszerelésére az MVK Zrt. nyert támogatást a Generáli a Biztonságért Alapítványtól.  

Számtalan baleset adódik abból, amikor közúton a kerékpárosok méretesebb gépjárművek holtterébe kerülnek, így a gépkocsivezető nem veszi észre őket. Ilyen helyzetekben segíti a járművezetőket az észlelésben a holttér tükör, amelyből most kettő került kihelyezésre Miskolcon. A tükrök helyének kiválasztásához a Kerékpáros Miskolc Egyesület adott szakmai javaslatot, a fő szempont az volt, hogy az adott kereszteződésnél jelentős legyen a kerékpár és autóbusz-forgalom , így esett a választás:

  • a Kazinczy Ferenc utca és Batthyány Lajos utca,
  • és a Görgey Artúr utca és a Szabadságharc utca kereszteződésre.

A Miskolcon kihelyezett holttér tükrök különlegességét az adja, hogy jelzőlámpára szerelték azokat, így még inkább ösztönözve a járművezetőket a használatukra, hiszen a jelzőlámpára jobban figyelünk, s így talán a holttérben lévőkre is.

"A Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) elkötelezett a közlekedésben résztvevők biztonsága iránt, különösen fontosnak tartjuk a kerékpárosok és a gyalogosok védelmét. Ennek szellemében támogattuk a holttér tükrök felszerelését Miskolcon, és telepítettünk két miskolci gyalogosátkelőnél ún. „living road” csúszásgátló útburkolatot. Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés is segíti a járművezetőket abban, hogy még inkább odafigyeljenek a két keréken közlekedőkre” – hangsúlyozta Olt Boglárka a GABA képviseletében.

A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a tükrök általános segítséget is jelentenek, tudatosabbá és biztonságosabbá teszik a forgalomban részt vevők számára a közlekedést.

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF