Nagyvárosok villamos nélkül

Nagyvárosok villamos nélkül

Egy korábbi posztban, a tervezett hamburgi villamos elkaszálása kapcsán megjegyeztem, hogy Európa egyik legnépesebb, villamosmentes városa Hamburg. Ez persze nem jelent önmagában túl sokat, hiszen Hamburgban kiterjedt U- és S-Bahn hálózat van, magas színvonalú közlekedési rendszert biztosítva a város lakóinak.

Ennek ellenére ma már ritka Európában, hogy egy Hamburghoz hasonló nagyságú város ne rendlekezzen villamossal, akár egy metró- vagy városi vasút hálózat mellett. Az elmúlt években számtalan nagyvárosban jelent meg a villamos, olyanokban, mint London, Párizs, Madrid vagy Athén. A lista a folyamatos építések miatt évről évre változik, nézzük, jelenlenleg melyek Európa legnépesebb, villamosmentes városai és melyek azok, amelyek hamarosan lekerülnek a listáról. 

Magyarországon a legnépesebb, villamossal korábban rendelkező, illetve azt újraépíteni kívánó városa Pécsnek a maga 158 ezer lakosával azonban esélye sem volt felkerülni.

(Zárójelben: pusztán Európa számbavétele azért érdekesebb egy, a világ minden részére kiterjedő öszeállításnál, mert Ázsiában és Afrikában sok milliós városok vannak nemhogy villamos, de bármilyen kötöttpályás eszköz nélkül.)

Jöjjön tehát az európai lista, ami egyben a forrásunk is:

http://cities.blog.hu/2011/04/10/nagyvarosok_villamos_nelkul

 

 

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF