Miskolc, hetedik: újabb új villamos állt forgalomba

Miskolc, hetedik: újabb új villamos állt forgalomba
2014. október 4., szombat - 16:45

A „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojekt október 4-én, szombaton legalább a hetedik, újabb jelentős állomásához érkezett: forgalomba állt ugyanis Miskolcon egy újabb Škoda villamos.

Forgalomba állt Miskolc hetedik új villamosa

A most forgalomba álló villamos, az új Skodák közül a hetedik, már fel van szerelve azzal a fedélzeti számítógéppel is, amely percre pontosan meg tudja határozni a jármű helyzetét, ezáltal percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt az utazóközönség számára a megállóhelyi kijelzőkön, az internetes útvonaltervezőben és a TransIT menetrend: MVK Zrt. nevű android mobilalkalmazásban is.

Előny a villamosnál

Ez a fedélzeti számítógép is képes arra, hogy „előnyben részesítse" a szerelvényt egy un. intelligens fázissorrend módosítással. Ez azt jelenti, hogy a rendszer elengedi a villamost úgy, hogy a gyalog vagy személyautóval közlekedők részére a jelzőlámpa pirosra vált, a villamos pedig „előnyben részesül", vagyis zöld utat kap. Ezt a villamosvonal mentén 16 jelzőlámpás kereszteződésben tudja biztosítani a rendszer.

A csütörtökön forgalomba állt 605-ös pályaszámú villamos után szombaton a felszerelt és minden engedéllyel rendelkező 607-es villamossal már 7 új Skoda szolgálja az utasokat Miskolcon. A villamosok forgalomba helyezése terveink szerint tovább folytatódik a jövő héten is, többek között a 606-os pályaszámú villamossal, amely most csupán azért nem állt forgalomba, mert a 607-es előkészítésével hamarabb végeztek a szakemberek.

Jelenleg tehát még további három villamoson szerelik az integrált utastájékoztatási eszközöket. Ezek a villamosok már megkapták a forgalomba helyezési engedélyt is, így a tervek szerint még a következő héten is újabb Skoda villamosok állhatnak forgalomba.
Háttér:

A pályaépítés és a megállók megújulása után az új, korszerű villamosok jelképezik a Zöld Nyíl Projekt, Miskolc város és a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. közös sikerét. Megérkezésük után a villamosok folyamatosan teljesítik a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt darabvizsgálatokat, amelynek része a 2x250 km futáspróba is.

Várhatóan még ebben az évben, a tervezettnél korábban megérkezik mind a 31 új villamosa Miskolcnak, így már idén teljes lehet az új villamosflotta, amely leváltja a régit. A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF