Megújul Miskolcon az utastájékoztatás- és forgalomirányítás - több mint 100 okos megálló, számtalan fejlesztés

Megújul Miskolcon az utastájékoztatás- és forgalomirányítás - több mint 100 okos megálló, számtalan fejlesztés
2013. december 9., hétfő - 12:30

Miskolc az ország legnagyobb közlekedés-fejlesztési támogatását valósítja meg a Zöld Nyíl projektben, közel 38 milliárd forintért fejlesztve közösségi közlekedését. Többek között új villamosvasúti infrastruktúra épült, 31 új alacsonypadlós villamost vásárol a város, és most már egy megújuló utastájékoztatási- és forgalomirányítási rendszer is elkészül 2014 nyarára.

 

Az integrált rendszer megvalósítása egy különálló szerverfarm telepítésével és új közlekedési adatbázis felépítésével, illetve új szoftverek telepítésével veszi kezdetét még ebben az évben. Ezt követően az autóbuszok fedélzeti vezérlő egységei is beszerelésre kerülnek, a központi telephelyen teljes WIFI lefedettség épül ki, megteremtve a járművek és a szerverek közötti gyors adatkapcsolatot is. A járművek a telephelyen kívül 3G adatkapcsolattal kommunikálnak majd a szerverközponttal és a diszpécserekkel.

Ezen kezdeti fejlesztések alapozzák meg a valós idejű utastájékoztatást azokon a LED-es kijelzőkön, amelyek Miskolcon több mint 100 helyszínen kerülnek ki a megállókba, lefedve ezzel a város teljes villamos vonalát, számos autóbusz megállóhelyet és az autóbusz végállomásokat is.

A fejlesztésnek köszönhetően telepítésre kerülnek új menetrend-tervező, szerkesztő szoftverek is, és egy új diszpécserszoftver, amellyel már a megállókban is elérhetővé válik a valós idejű SMS- és webszolgáltatás, valamennyi megállóhelyen lekérdezhetővé válik a menetrend szerint közlekedő járatok valós idejű érkezése – az okostelefonunkon is!

És ezzel még nincs vége a fejlesztésnek! A felújított villamos vonalon és annak 16 jelzőlámpás kereszteződésében megvalósul a villamosok előnyben részesítése egy un. intelligens fázissorrend módosítással. Ez azt jelenti, hogy a rendszer figyeli a villamosok menetidejét, amelyben ha késést észlel, akkor elengedi a villamost úgy, hogy a gyalogos vagy személyautóval közlekedők részére a lámpa pirosra vált, a villamos pedig „előnyben részesül”, zöld utat kapva.

Az MVK Zrt. és a Borsod Volán Zrt. együttműködésének keretében a Volán járatokkal közös miskolci megállókban is megvalósul a valós idejű utastájékoztatás, ahol a kiépített kijelzőkön a közös valós idejű szolgáltatási információk kerülnek majd megjelenítésre.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és a helyi közlekedési vállalat a rendszer kiépítésének szerződését sajtótájékoztató és eszközbemutató keretében írta alá a közbeszerzési eljáráson nyertes TIGRA Computer- és irodatechnikai Kft.-vel. A TIGRA Computer- és Irodatechnika Kft. az „Integrált Utastájékoztatási és Forgalomirányítási és Előnyben részesítési rendszer” megvalósítását 2014. május 30-ai határidővel vállalta.

A Miskolcon kiépülő, az országban is példaértékű közlekedésfejlesztés két pályázat elemeinek összevonásával valósul meg. Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében nyertes Okos Pont pályázat és a Közlekedés Operatív Program Zöld Nyíl nagyprojekt utastájékoztatási és forgalomirányítási elemei kerültek összevonásra, így valósítva meg az integrált fejlesztést. A két pályázat utastájékoztatási, forgalomirányítási és a közösségi közlekedést előnyben részesítő rendszer kiépítését tartalmazó elemei egy közbeszerzésbe kerültek, a megvalósuló fejlesztés összértéke 964 523 108 forint.

 

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF