Közösségi közlekedés a világban: a riksa

Közösségi közlekedés a világban: a riksa
2014. február 21., péntek - 15:45

A riksa a távol-keletről származó személyszállításra használt kétkerekű jármű, amit emberi erővel mozgatnak. Az első riksát 1868-ban készítették el, egy vagy két ember szállítására volt alkalmas, működtetéséhez mindössze egy emberre volt szükség. Rövid időn belül az egyik legkedveltebb közlekedési eszközzé vált a távol-keleten, hiszen a szolgáltatás funkció mellett munkaerőt is biztosított az ott élő lakosságnak. A riksákon való utazás hamar igazi turisztikai látványossággá vált Ázsiában, melyre az egész világ kíváncsi volt.

Riksa

A riksa, mint ökobarát közlekedési eszköz

Modernebb verziója az úgynevezett tricikli riksa, amelyen a vezető pedál segítségével hajtja a járművet és 1-2 utas fér el hátul. Létrehozták az úgynevezett auto riksákat is, mely a tricikli riska motorizált változata. Az zöld mozgalmak is felfigyeltek a riksák működésére, hiszen a riksa nem bocsát ki semmilyen káros anyagot, így ez az első környezettudatos ökobarát közlekedési eszköz.

Még ha hosszabb távú utazásra nem is, belvárosi közlekedésre és városnézésre kiválóan alkalmas. A riksa amellett, hogy nem szennyezi környezetünket, felejthetetlen élményt nyújt az utasai számára.

Az elektromos típusú, motorral felszerelt, és a lábbal hajtott riksák most honosodnak meg Budapesten, miközben Londonban már 700, Berlinben közel 300, és Amszterdamban is több száz hasonló taxi jár.

 

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF