Keddtől még egy új villamos

Keddtől még egy új villamos
2014. október 7., kedd - 16:30

Jól halad Miskolcon az új villamosok forgalomba helyezése: a „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojektben érkezett Skodákból kedden újabb villamos állt forgalomba.

Az utasoké a nyolcadik új villamos

Az első két villamos 2013 nyarán történt érkezését követően 2014. január és február hónapban álltak forgalomba az új Skodák. A következő három teljesen alacsonypadlós, légkondicionált, modern villamos forgalomba adása idén júniusban történt meg, ezt követően a múlt héten megint újabb két villamos állt a miskolci utazóközönség rendelkezésére.
A múlt héten forgalomba állt villamosok már fel vannak szerelve azzal a fedélzeti számítógéppel is, amely percre pontosan meg tudja határozni a jármű helyzetét, ezáltal percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt az utazóközönség számára a megállóhelyi kijelzőkön, az internetes útvonaltervezőben (mvkzrt.hu/valosidoben) és a TransIT menetrend: MVK Zrt. nevű android mobilalkalmazásban is.

Előny a villamosnál

Ez a fedélzeti számítógép képes arra, hogy „előnyben részesítse" a szerelvényt egy un. intelligens fázissorrend módosítással. Ez azt jelenti, hogy a rendszer elengedi a villamost úgy, hogy a gyalog vagy személyautóval közlekedők részére a jelzőlámpa pirosra vált, a villamos pedig „előnyben részesül", zöld utat kap. Ezt a villamosvonal mentén 16 jelzőlámpás kereszteződésben tudja biztosítani a rendszer azoknak a járműveknek, amelyekben már ez a rendszer működik – vagyis a múlt héten forgalomba állt 605-ös, 607-es és az ezen a héten keddtől utasokat szállító 608-as pályaszámú villamosnál.

Háttér

A pályaépítés és a megállók megújulása után az érkező és forgalomba álló új villamosok jelképezik a Zöld Nyíl Projekt, Miskolc város és a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. közös sikerét.
Megérkezésük után a villamosoknak többek között 2x250 km futáspróbát, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt darabvizsgálatokat kell teljesíteniük. Ezt követően kerül beszerelésre az integrált utastájékoztatási rendszert működtető fedélzeti számítógép is, amellyel a villamosokat forgalomba bocsátja a közlekedési vállalat.
Várhatóan még ebben az évben, a tervezettnél korábban megérkezik mind a 31 új villamosa Miskolcnak, így már idén teljes lehet az az új villamosflotta, amely leváltja a régit. A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF