Jövőre új buszok jöhetnek Miskolra

Jövőre új buszok jöhetnek Miskolra
2013. július 31., szerda - 16:00

Miskolc, 2013. július 31. – 2014-ben Miskolc helyi közlekedési vállalata hetvenöt darab új, teljesen alacsonypadlós, klimatizált, sűrített földgázzal üzemelő autóbuszt állíthat forgalomba. A közbeszerzéssel kapcsolatos részvételi felhívás július 30-án jelent meg az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében.

 

Hetvenöt új, klimatizált, gázüzemű autóbusz jöhet Miskolcra

Miskolc, 2013. július 31. - 2014-ben Miskolc helyi közlekedési vállalata hetvenöt darab új, teljesen alacsonypadlós, klimatizált, sűrített földgázzal üzemelő autóbuszt állíthat forgalomba. A közbeszerzéssel kapcsolatos részvételi felhívás július 30-án jelent meg az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében.

A felhívás 75 darab szóló, CNG-s, vagyis sűrített földgázzal üzemelő autóbusz szállítói finanszírozású beszerzéséről, az ezekhez a buszokhoz tartozó üzemeltetésről szól. A felhívás tartalmaz további 25 csuklós buszra vonatkozó vételi opciót is. Mindezt oly módon, hogy az első buszokat a nyertesnek jövő év áprilisában kell leszállítania és 15 darabos ütemezéssel 2014. augusztusig mind a 75 busznak meg kell érkeznie és üzembe is kell állnia Miskolcon. A buszok érkezésével egy időben a pályázat előírja azt is, hogy ugyanannyi dízelüzemű autóbuszt kell kivonnia a forgalomból a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-nek, mint amennyi új üzembe áll. A beszerzés tehát nem jelenti a flotta számának növelését - arra nincs is szüksége a városnak -, viszont annak átlagéletkora, károsanyag-kibocsájtása, zajterhelése jelentősen csökken majd, amellyel Miskolc újabb környezetbarát lépést tehet a közlekedés terén, nem beszélve az utazási komfort jelentős növekedéséről.

A CNG járművek finanszírozását a magyar állam is támogatja az ÚSZT-ZBR-CNG-2103 pályázat keretében.

A buszbeszerzés megvalósulása esetén Miskolc kiöregedett, 12-24 év közötti, nem alacsonypadlós járművei teljes egészében lecserélésre kerülhetnek. A projekt keretében megépülhet egy CNG töltőállomás is, amely nem csak az új buszokat látná el üzemanyaggal, hanem közforgalmú töltőállomásként is üzemelne, így biztosítva Miskolcon és az észak-keleti régióban az olcsóbb, környezetbarát üzemanyag elérését.

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF