Ha még nincs diákigazolvány, milyen szám kerüljön a tanuló bérletekre?

 Ha még nincs diákigazolvány, milyen szám kerüljön a tanuló bérletekre?
2017. szeptember 1., péntek - 16:00

Tanévkezdés előtt ismét több utasunk érdeklődött arról, hogy diákigazolvány hiányában mit írjanak rá a bérletszelvényre. Annak, akinek tanulói jogviszonya fennáll, ám a diákigazolvány kiállítása még folyamatban van, az rendelkezik egy úgynevezett oktatási igazolással, ennek az igazolásnak a 3. c) pontjában szereplő (11 számjegyű) számot kell a bérletszelvényen feltüntetni (tanulói azonosító). A tanulói azonosító hiányában az igazolás száma is feltüntethető. Azoknak az első osztályba induló kisiskolásoknak, akik még nem rendelkeznek sem diákigazolvánnyal, sem oktatási igazolással, a szülők a bérletszelvényre a gyermek nevét és születési évét írják rá.

Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy az iskolalátogatási igazolások nem alkalmasak utazási kedvezmény igénybevételére. Érvényes állandó diákigazolvány hiányában az utazási kedvezményeket az oktatási igazolással lehet igénybe venni. Amennyiben hó közben érkezik meg a diákigazolvány, a bérletszelvényt nem kell kicserélni, hogy a diákigazolvány száma kerüljön rá, mert a bérlet az oktatási igazolással is érvényes.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

2012. január 1-től megváltoztak a diákigazolványok igénylésével, kiadásával, érvényesítésével és használatával kapcsolatos szabályok, ezeket a változásokat az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Kormányrendelet tartalmazza.

A fenti kormányrendelet tartalma beépítésre került a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletbe (85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet ), ennek a 3§ b) pontja rendelkezik arról, hogy:
Óvodai, tanulói, hallgatói jogviszonya alapján az 1. mellékletben meghatározott kedvezményre jogosult, " ha az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti diákigazolvánnyal vagy az ott meghatározott igazolással (a továbbiakban együtt: diákigazolvány) rendelkezik".

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF