Elkezdődik a Kandó tér felújítása

Elkezdődik a Kandó tér felújítása
2014. június 20., péntek - 13:30

A „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojekt keretén belül megkezdődik a Tiszai pályaudvar villamos végállomásának, a Kandó Kálmán térnek a felújítása, amely magába foglalja az akadálymentesítést, a vágányfelújítást kitérőcserékkel, valamint az energetikai és részleges peron-átépítést.

 

A Kandó tér felújítására kiírt két eredménytelen közbeszerzési eljárás után június elején sikeresen lezárult a folyamat.

- 2014. június 20-án aláírásra került a szerződés a közbeszerzési eljárásban nyertes Tiszai-kör Konzorciummal. A konzorcium a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. és KER-KÖZÉP Kft. együttműködésében valósul meg. Az ajánlatukban szereplő vállalkozói díj nettó 154.333.012 forint - mondta el a kivitelezési szerződés aláírása után Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: - Miskolc város és a Miskolc Holding Zrt. vezetése által lefolytatott sikeres tárgyalások eredményeként a Kandó tér felújítását a „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" nagyprojekt tartalékkerete biztosítja, így tehát ez a városnak nem kerül költségébe. A tartalékkeret felhasználását a Zöld Nyíl projektet felügyelő Közreműködő Szervezet jóváhagyta.

Ám annál fontosabb, hogy elkezdődik a beruházás, hiszen a Kandó tér csak a felújítás után képes a nagyobb értéket és nagyobb tömeget is képviselő villamosok folyamatos és biztonságos fogadására. - Július első felében a felújítás elkezdődik, a Kandó téren ideglenes vágányzár lép érvénybe, az utasokat a Selyemrét és a Kandó tér között villamospótlók szállítják nyár végéig, majd a nyár végére elkészült külső hurkon megindul a forgalom; majd mindkét vágányon, az új váltókkal október végére áll vissza az eredeti utasforgalom - fűzte hozzá a vezérigazgató.

A nyertes kivitelező, a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. vállalkozási igazgatója, Mészáros Zoltán a szerződés aláírásakor annak tartalmát ismertetve vázolta a munkálatokat. E szerint ajánlatukban a következő feladatokat vállalták: tervezési feladatok és engedélyek beszerzése; pályaépítési munkák és ahhoz kapcsolódó feladatok; peronépítési-, burkolási és szakipari feladatok végrehajtása és kivitelezése; áramellátási és biztosítóberendezési munkarészek teljesítése; forgalomkorlátozási részfeladatok elvégzése; hulladékok, törmelékek elszállítása és ártalmatlanítása. - A Zöld Nyíl projekt keretében, a Kandó téri hurok felújításával a teljes pálya megújul, és az akadálymentesítés követelményének is megfelel majd - ismertette Mészáros Zoltán.

A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése" című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.

 

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF