111 éve indult meg a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés Miskolcon

111 éve indult meg a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés Miskolcon
2014. június 17., kedd - 10:30

Miskolcon a századforduló körül a villamosok mellett az autóbuszok is kedvelt eszközei voltak a közösségi közlekedésnek. Az első benzinmotorral meghajtott jármű a villamossal egy időben, 1897-ben jelent meg Miskolc utcáin. Magyarországon elsőként Miskolcon indult meg a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés, 1903. június 8-án. A forgalom lebonyolításához 8 személyes társasgépkocsikat használtak.

A korszerű városi autóbusz-közlekedés alapjainak a megteremtése Siposs Géza magánvállalkozó nevéhez kötődik, aki 1925-ben kérte a város vezetését, hogy engedélyezzék részére a személyszállítási-társaskocsi ipar megindítását. Az utazni vágyók igényeit maximálisan figyelembe vették. A törvényhatósági bizottság azonban elutasította az iparengedély iránti kérelmet. 1926-ban a Miskolci Villamossági Rt. indított autóbuszjáratokat Tapolcára és Lillafüredre.

Az autóbuszok útvonala először érintette a mellékutcákat is, és itt sikerült először átütően bizonyítani, hogy az autóbusznak helye van a város belső forgalmában, sőt komoly vetélytársa a villamosforgalomnak.

(http://www.mvkzrt.hu/miskolci-autobusz-kozlekedes-tortenete/)

Nyomtatás

Printer Friendly and PDF